لوله کشی

لوله کشی ساختمان یک طبقه، اهمیت و نکات مهم انجام آن

بخش های مختلف لوله کشی ساختمان یک طبقه

به طور کلی لوله کشی ساختمان یک طبقه در چهار بخش کلی انجام می شود و در هر قسمت لازم است اصول مهندسی درست آن را رعایت کنید. این چهار بخش به شرح زیر هستند:

  • لوله کشی آب
  • لوله کشی فاضلاب
  • لوله کشی سیستم گرمایشی
  • لوله کشی گاز

1- لوله کشی آب

از جمله مهمترین قسمت لوله کشی ساختمان یک طبقه مربوط به سیستم آب رسانی و لوله های آب مصرفی خواهد بود. در این بخش معمولا اصول زیر لازم الاجرا بوده و توصیه می شوند:

  • تعیین مسیر کوتاه: برای لوله کشی آب باید تلاش کنید مسیر انتخابی در کوتاه ترین حالت خود باشد. ضمن اینکه لازم است مسیر شما کمترین میزان زانویی را نیاز داشته باشد تا با افت فشار مواجه نشوید. به طور کلی ابتدا آب وارد پکیج یا آبگرمکن می شود و سپس در آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی پخش خواهد شد.
  • انتخاب اندازه لوله مناسب: در لوله کشی آب ساختمان یک طبقه معمولا قطر لوله ۲ سانتی متر انتخاب می شود؛ زیرا یک آشپزخانه، یک حمام و نهایتا دو سرویس بهداشتی نیاز به لوله آب دارند.
  • داشتن انشعاب جداگانه برای حیاط: برای لوله کشی آب در ناحیه حیاط، باغچه و… نیاز است که انشعاب جداگانه از همان کنتور گرفته شود و با لوله ورود به ساختمان کاری نداشته باشد.
  • متریال مورد استفاده: جنس پلاستیک، مس، چدن و احتمالا فولاد استاندارد، جنس های مرغوب برای خرید تجهیزات لوله کشی آب هستند. همچنین پیشنهاد می شود که از لوله های ۵ لایه به جای تک لایه استفاده کنید.
  • استفاده از اتصالات درست: دقت داشته باشید که باید اتصالات شما با جنس لوله ها سازگار باشد.

2- لوله کشی فاصلاب ساختمان یک طبقه

عدم توجه به اصول لوله کشی ساختمان یک طبقه در بخش فاضلاب می تواند مشکلات زیادی را برای شما در آینده به وجود بیاورد؛ از این رو توصیه می شود که حتما برای اجرا این موارد را مدنظر قرار دهید:

  • شیب بندی استاندارد: یکی از اصلی ترین بخش های لوله کشی فاضلاب ساختمان یک طبقه، رعایت اصول شیب بندی فاضلاب است. باید مسیر حرکت فاضلاب به سمت خروجی فاضلاب شهری شیب متعادل (نه کم و نه زیاد) داشته باشد تا مطمئن شوید که فاضلاب با سرعت مناسبی و به طور کامل تخلیه می شود.
  • استفاده از قطر لوله مناسب: قطر لوله فاضلاب برای ساختمان های یک طبقه نباید از ۱۰ سانتی متر کمتر باشد؛ از این رو سایز لوله حداقل ۱۱۰ پیشنهاد می شود.
  • انتخاب جنس لوله: لوله های PVC و ABS مناسب استفاده برای فاضلاب هستند. اگر انتخاب شما PVC باشد، حتما باید از پرایمر و سپس سیمان برای پوشش دهی استفاده کنید؛ اما لوله های ABS را می توانید مستقیما با سیمان پوشش دهید. دوام هر دو این لوله ها یکسان است ولی از نظر هزینه، ABS هزینه بالاتری در اجرا خواهد داشت.
  • استفاده از قطر لوله مناسب برای انشعابات: طبق اصول استاندارد لوله کشی فاضلاب، برای توالت های ایرانی و فرنگی سایز ۱۱۰ و برای سینک ظرفشویی یا روشویی سایز ۶۳ یا ۷۵ پیشنهاد می شود.

3- لوله کشی سیستم گرمایشی

با توجه به نوع سیستم گرمایشی انتخابی برای منزل خود، لوله کشی متفاوت خواهد بود. اگر سیستم گرمایشی شما بخاری بوده و صرفا آبگرمکن دارید، کارتان خیلی راحت انجام می شود. لوله آب سرد وارد آبگرمکن شده و خروجی آب گرم به ظرفشویی، لباسشویی، دستشویی و… متصل خواهد شد. چنانچه تصمیم به استفاده از سیستم پکیج یا شوفاژ را برای گرم کردن خانه دارید، حتما به نکات زیر توجه کنید:

  • لوله کشی شوفاژ یا گرمایش کف: باید مشخص کنید که می خواهید گرمای محیط یا شوفاژ تامین شود یا قرار است سیستم گرمایش از کف داشته باشید. لوله کشی این دو تفاوت های زیادی با هم خواهد داشت.
  • نزدیک بودن جعبه کلکتور به پکیج: در صورت استفاده از سیستم کلکتوری حتما نزدیک بودن جعبه کلکتور به پکیج را مدنظر قرار دهید.
  • انتخاب جنس لوله: با توجه به حرارت زیاد آب درون لوله های شوفاژ، بهتر است از جنس باکیفیت مانند لوله های ۵ لایه سوپرپایت یا نیوپایپ استفاده نمایید.

4- لوله کشی ساختمان یک طبق در بخش گاز

لوله کشی گاز ساختمان یک طبقه طبق نظر سازمان نظام مهندسی انجام شده و حتما باید تاییدیه کارشناسی مربوطه به آن را دریافت نماید؛ در غیر این صورت کنتور گاز به ساختمان داده نمی شود. مهمترین مسئله در لوله کشی گاز انتخاب نوع و جنس لوله است. معمولا برای لوله های توکار از جنس مانیسمان یا اتصالات API استفاده می شود. لوله های استاندارد درزدار نیز برای لوله کشی روکار مناسب خواهند بود. اگر لوله های روکار به ویژه در خارج از ساختمان دارید، لازم است نسبت به عایق بندی و محافظت از آن ها اقدام کنید.

نقشه لوله کشی ساختمان یک طبقه

تصویر زیر نمونه ای از طراحی نقشه لوله کشی ساختمان بر اساس پلان آن است که می تواند طبق آن هم اجرا می شود.

 

 

نکات مهم در لوله کشی ساختمان یک طبقه

 

برای اجرای لوله کشی ساختمان یک طبقه بهتر است علاوه بر مواردی که به صورت تفکیک برای هر بخش بیان کردیم، نکات زیر را نیز مورد توجه قرار دهید:

  • داشتن شیر قطع کننده اصلی

در لوله کشی آب یا گاز ساختمان حتما باید شیر قطع کننده اصلی نیز تعبیه کنید تا در صورت لزوم بتوانید به موقع جریان آب یا گاز را قطع نمایید. دقت نمایید که این شیر باید در جایی مناسب و با دسترسی راحتی قرار داده شود.

  • استفاده از سختی گیر آب

اگر آب منطقه محل سکونت شما سختی دارد و می خواهید آب با کیفیت بالاتری استفاده کنید، بهتر است در همان زمان اجرای کار به فکر سختی گیر آب نیز باشید تا هزینه های آتی خود را کاهش دهید.

  • رعایت اصول نظام مهندسی و اخذ مجوز

گرفتن تاییدیه نظام مهندسی برای سیستم لوله کشی به ویژه در بخش گاز بسیار اهمیت دارد؛ در غیر این صورت زمان دریافت کنتور گاز با مشکل مواجه خواهید شد.

  • اجرای لوله کشی به صورت متمرکز

هر چقدر بتوانید در اجرای لوله کشی به صورت متمرکز عمل کنید، هزینه های اجرا، تعمیر و نگهداری خود را کاهش داده اید.

  • تعیین قسمت هایی که نیاز به آب دارند

به طور کلی در لوله کشی ساختمان یک طبقه برای آشپزخانه، حمام و توالت لوله آب در نظر گرفته می شود. با این وجود اگر در محلی دیگر مانند اتاق خواب، پارکینگ و… هم نیاز به آب دارید، در همان ابتدا مشخص کنید.

اهمیت لوله کشی ساختمان یک طبقه

لوله کشی ساختمان یک طبقه نیازمند رعایت اصول و نکاتی است که هم در زمان اجرا چالش های شما را برطرف می کند و هم در آینده جلوی بسیاری از مشکلات احتمالی را می گیرد. در بخش فاضلاب عدم توجه به این موارد می تواند مشکلاتی همچون انسداد مسیر، حرکت کند و انتشار بوی بد، بالا زدن چاه و… را به دنبال داشته باشد. برای لوله های آب نیز مشکلاتی همچون افت فشار آب ناشی از عدم اجرای صحیح در ساختمان است. ضمن اینکه لوله کشی نامناسب می تواند هزینه های اجرا یا نگهداری را نیز برای شما دشوار نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *